tiistai 21. maaliskuuta 2017

Sofokles – Kuningas Paksujalka

Kuningas Paksujalka on lähtöisin antiikin kreikasta ja se kertoo antiikin ajan kaupungista. Tarina on alun perin sankaritaru, jota on esitetty näytelmänä. Tarinan tapahtumia on löydetty kuvattuna antiikin aikaisissa ruukuissa ja muissa veistoksissa.

            Näytelmä alkaa, kun kuningas Paksujalan hallitsema kaupunki on ruton vallassa. Paksujalka päätyy kysymään apua Delfoin oraakkelilta, joka kertoo, että rutto poistuu kaupungista vain, jos kuningas tuomitsee edellisen kuninkaan, Laioksen murhaajan. Näytelmän edetessä kuninkaalle selviää, ketä Laioksen on murhannut ja samalla hän oppii paljon myös omasta lapsuudestaan sekä historiastaan.

            Tarina rakenne on hyvin tyypillinen. Alussa kirjan miljöö ja kirjaa edeltävät tapahtumat tulevat selville. Tämän jälkeen juoni rakentaa jännitystä huippukohtaan, jossa paljastetaan Laioksen murhaaja. Murhaajan selvittyä tarina vaientuu loppuun, jossa käydään läpi murhan selviämisen seurauksia.

            Kirjan rakenteesta myös huomaa, että se on toiminut näytelmänä. Repliikkejä ennen lukee aina henkilö, joka puhuu ja ne on selkeästi erotettu toisistaan. Tarinassa ei ole kertojaa, vaan tapahtumat ilmaistaan suluissa repliikeissä. Tapahtumista kertoo myös kuoro, joka kirjassa määritellään kansanäänenä.

            Tyyliltään tarina on vanhahtavaa ja hyvin kuvailevaa. Muun muassa tapahtumat kuvaillaan hyvin yksityiskohtaisesti, raakojakin yksityiskohtia säästelemättä. Vanhahtavuuden huomaa esimerkiksi tyylistä, jolla henkilöt puhuvat kirjassa
.
            Kirjan päähenkilö on kuningas Paksujalka, joka on hyvin suosittu kuningas, koska hän on ennenkin pelastanut kaupungin hävitykseltä. Paksujalka oli myös erittäin päättäväinen ja piti sanansa. Hän on myös hyvin onnellinen mies. Murhaajan selvitettyä Paksujalka kumminkin masentuu ja puhkoo silmänsä. Silti kansa arvostaa häntä, kuinka hän pitää sanansa loppuun asti.

            Kirjan sanoma onkin, että ihmistä ei voi sanoa onnelliseksi ennen kuin hän on elänyt elämänsä kärsimättä kertaakaan. Paksujalka kuvastaa henkilöä, joka oli elänyt koko elämänsä onnellisena, mutta yhden tapahtuman vuoksi hänen koko elämänsä romahti.

            Mielestämme oli erittäin kiinnostava ja nopealukuinen. Kirjaa lukiessa jännitys pysyi loppuun asti ja se oli myös riittävän lyhyt, jolloin se ei kerennyt käymään pitkästyttäväksi.


Sami Perälä, Juho Liljeström

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti