maanantai 27. maaliskuuta 2017


Paulo Coelho, Veronika päättää kuolla
Kuvahaun tulos haulle veronika päättää kuolla


Veronika päättää kuolla on 1990-luvun lopussa kirjoitettu romaani, jonka on kirjoittanut yksi Brasilian tunnetuimpiin kirjailijoihin lukeutuva Paulo Coelho. Romaani on suomennettu ensimmäisen kerran vuonna 2003, mutta lukemamme teos on suomennettu vasta vuonna 2011. Tarina perustuu nuoren naisen elämään, joka ulospäin kukoistaa kuin ruusunkukka, mutta kuohuu sisältä kuin myrskyssä lipuva laiva.  

Veronika on kaunis nuori nainen, jolla varma työpaikka ja rakastava perhe, mutta silti hänestä tuntuu, että elämästä puuttuu jotain. Pitkän etsinnän ja pohdinnan jälkeen Veronika ottaa yliannostuksen unilääkkeitä 11. marraskuuta 1997 ja heittää hyvästit ”täydelliselle” elämälleen. Kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja Veronika herää Slovenian pahamaineisesta Viletten mielisairaalasta. Elinaikaa luvataan enää viikko, sillä sydän ei kestänyt unilääkkeiden yliannostusta. Viikon edetessä Veronika tutustuu Viletten muihin potilaisiin ja alkaa pohtimaan mitä hulluus oikeasti on ja voisiko elämä sittenkin voittaa? Veronika päättää kuitenkin karata mielisairaalasta ja paeta elämän tuomaa tuskaa. Kaiken tämän keskellä hän rakastuu skitsofreniaa sairastavaan Edwardiin ja hänelle kerrotaan, ettei hänen sydän olekaan pettämässä ja elämä on valmis jatkumaan.

Sloveniassa elettiin tuolloin 1990-luvulla itsenäistymisen ja itsensä löytämisen aikaa, joka tulee esiin kirjassa. Kirjan miljöönä toimii slovenialainen mielisairaala Vilette, jossa rutiinit tekevät potilaiden elämästä helppoa: aamupala, ulkoilu, lounas ja oleskelu. Ulkona ei aina ollut kovin hyvä sää, mutta silti potilaille tarjottiin mahdollisuus nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Arkeen kuului rutiinien lisäksi myös erilaiset hoidot, kuten insuliini- tai sähkösokit. Vileta ei ollut ihan tavallinen mielisairaala, sillä siellä sai asua kuka tahansa, kunhan vain maksoi. Sinne oli syntynyt veljeskunta, joka muodostui jo parantuneista ihmisistä, jotka eivät halunneet palata takaisin harmaaseen arkeen.

Kirja oli mielestämme helppolukuinen, eikä lainkaan synkkä, vaikka teemana oli enemmän ja vähemmän kuolema ja masennus. Coelho pohti tekstissään filosofisesti elämää ja hulluutta. Kirjan tyyli oli pohtiva ja se johdatteli tarinaa alusta loppuun.

Minka ja Anni  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti