keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

John Boyne - Poika raidallisessa pyjamassa

John Boyne – Poika raidallisessa pyjamassa


Poika raidallisessa pyjamassa päähenkilö on Bruno niminen saksalaispoika, joka muuttaa perheineen Saksasta Puolaan isän tärkeän työn vuoksi. Uusi koti, ”Aus-vitsi” poikkeaa paljon vanhasta, se sijaitsee syrjäseudulla eikä Brunolla ole siellä lainkaan ystäviä. Lähellä Brunon perheen uutta kotia kulkee kuitenkin piikkilanka-aita, jonka toisella puolella on paljon ihmisiä, joilla ei ole muuta kuin pyjamat päällä päivät pitkät. Eräänä päivänä Bruno päättää lähteä tuon aidan luokse, tapaa aidan toisella puolella asuvan Shmuelin, pojan raidallisessa pyjamassa, ja ystävystyy tämän kanssa kohtalokkain seurauksin.

Romaani sijoittuu 1900-luvulle, toisen maailmansodan edeltäviin aikoihin, jolloin Hitler hallitsi Saksassa. Tarinan kertojana toimii pieni Bruno, joka ei ole milläänlailla tietoinen ympärillään tapahtuvista kauheuksista, minkä vuoksi monia asioita ei kerrota suoraan, vaan ovat luettavissa rivien välistä. Tarinassa Hitler on Hilleri ja Auswitchin keskitysleiri on Aus-vitsi”. Brunon isä on Hitlerin alainen, holokaustilla työskentelevä natsiupseeri, mitä Bruno ei tietenkään tarinassa tiedä.

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina kahden pienen pojan kielletystä ystävyydestä. Ystävyys ei koskaan ole mustavalkoista, mikä käy ilmi teoksessa. Joskus jopa parhaimmat ystävyssuhteet ovat kiellettyjä. Teemana voidaan myös pitää holokaustin ja ylipäätään natsi-Saksan julmuutta. Tarinassa yhdistyy kaksi täysin erilaista maailmaa, pienen Bruno-pojan maailma, jolla ei ole mitään käsitystä, mitä pahaa aivan hänen kodissaan tapahtuu ja Shmuelin, joka joutuu kokemaan kaiken tämän pahan. Teoksen aita ei ole pelkästään aita, vaan se kuvaa maailman eri puolia, toisella puolella tapahtuu pahoja asioita, ja toisella puolella aitaa ihmiset vain yrittävät ymmärtää näitä asioita.


Aluksi emme pitäneet teosta kovinkaan mielenkiintoiselta, mutta tarinan edetessä lukukokemus muuttuu täysin. Tarina on erittäin koskettava, mihin vaikuttaa juuri se, että lukija seuraa tapahtumia ikään kuin lapsen silmin. Loppu oli odottamaton ja todella surullinen, mutta kuitenkin todentuntuinen. Koska teos kertoo ystävyydestä ja päähenkilö on pieni poika, ei lukija odota kyseistä loppua. Tarinassa on hyvin kuvattu, mitä miljoonat ihmiset joutuivat 1900-luvulla kokemaan ja antaa lukijalle pohdittavaa, ja saa varmasti ihmisen arvostamaan omaa elämäänsä. Kirjailija on onnistunut kuvaamaan holokaustin kauhuja kunnioittavalla tavalla, mikä ei varmasti ole ollut helppoa.


Jenni, Milla ja Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti