maanantai 27. maaliskuuta 2017

John Steinbeckin "Helmi"

John Steinbeckin ”Helmi”

Kuvahaun tulos haulle helmi john steinbeck

Kirjan nimi on Helmi, ja sen on kirjoittanut John Steinbeck vuonna 1969. Kustantajana on toiminut Tammi, ja sen on suomentanut Alex Matson.

Kirjassa kerrotaan helmenkalastaja Kinosta ja hänen perheestään, joka koituu epäonnen kohteeksi löydettyään ison helmen. Perheeseen kuuluu Kinon lisäksi vaimo Juana sekä poika Coyote. Risumajassa asuvaa perhettä kohtaa onnettomuus, kun Coyotea pistää skorpioni. Hänet viedään lääkärille, mutta lääkäri ei suostu auttamaan ryysyläisiä. Kino rukoilee meren äärellä löytävänsä helmen, jolloin hän havaitsee suuren simpukan, jossa hän näkee suurimman helmen mitä hän on ikinä nähnyt. Suurien suunnitelmien huumaamaalle Kinolle koituu kuitenkin helmestä vain harmia. Kylän rikkaimmat yrittävät ostaa sen pilkkahintaan, sekä sitä yritetään varastaa. Lopulta Kinon perhettä yritetään jopa murhata. Tarina huipentuu Juanaan, joka viskaa helmen mereen koska se on aiheuttanut pelkkää epäonnea.

Hahmoja ei kuvailtu kirjassa paljoa, paitsi lääkäriä. Hänet kuvailtiin lihavaksi sekä itsekkääksi ihmiseksi, joka eli ylevää elämää. Kirjan päähenkilö Kino puolestaan vaikutti vastuulliselta ja rohkealta, ehkä jopa uhkarohkealta. Juana oli kinon vaimo. Kirjasta on vaikea saada selville, minkälainen hän oli. Kirjan kerronta oli sujuvaa, mikä ei ole ihme kun kyseessä on John Steinbeck. Hänestä huokuu kokemus lävitse. Hän osaa tuoda hienosti esiin tekstissään tunteet ja tunnelmat. Niihin pääsee itsekin helposti sisälle.
Kirjan teema ja syvällinen ajatus on ihmisen ahneus ja hyödyn tavoittelu millä keinoilla hyvänsä ja ehkä myös jonkinlainen kateus. 
Omasta mielestä tämä oli enemmän positiivinen kuin negatiivinen lukukokemus. Kirjaa jaksoi lukea ja sen mielenkiinto säilyi loppuun asti, mutta loppu oli kuitenkin jokseenkin erikoinen. 

Leevi Tikka ja Aleksi Räisänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti