sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Ovidius - Rakastamisen taito

Rakastamisen taito ; alkuperäisteos on julkaistu jo noin. 2 eaa. 
Mutta tämä minkä itse luin oli Suomennettu 1965 ( 4. painos 2006).Ovidius oli roomalainen runoilija , hän syntyi 43 eaa- ja kuoli 17/18 jaa. Suurin osa hänen teoksistaan liittyi rakkauteen. Rakastamisen taito on Ovidiuksen kirjoittama runo kokoelma, eli monta osaa yhdessä kirjassa. Ensimmäiset kaksi olivat miehille , mutta myöhemmin lisäsi kolmannen naisille.Tähän runoelmaan kuuluu siis myös Rakkauden parannuskeino,  ja yhdessä ne ovat
"Antiikin herkullisimpia ja paheksutuimpia mestariteoksia" 
Kirjan runot pitäisi lukea että viisastuneena oppisi rakastamaan.
(kirjan takakannesta)

Niin kuin kirjan nimi sanoo, se yrittää opettaa ja antaa ohjeita rakkauteen. Miten löytää itselleen Roomasta nainen ja valoittaa hänet. Kirja oli selkeästi kirjoitettu vähän vanhemmalla lukijalle.
Ensimmäinen kirja on  "tytön valinta". Ketä haluaa rakastaa ja miten saada tyttö rakastumaan. Tässä myös kuvaillaan minkälaisia tyttöjä olisi tarjolla, ja myös missä on niitä hyviä "metsästys" paikkoja; torit , teatterit , pylväiköt, kylpylät , juhlat vaikka mitä. (periaattessa kaikkialla missä on naisia)
"pimeys ja viini haittaavat kauneuden luotettavaa arvioimista " 
Eli hän antaa vinkkejä mitä tehdä ja mitä ei tehdä,esim kenen kanssa saa tehdä yhdyntää, kenen ei. Ovidius kertoo milloin tehdä asioita ja miten käyttäytä naisen kanssa. Kaikkeen löytyy Ovidiukselta vastaus. 
Kirjassa on myös paljon kuvitusta , jotka lisäävät kirjan koomisuutta. Kirja on selkeästi humoristinen.Ainakin itse aion suhtautua näihin opetuksiin huumorilla , vaikka siellä olisikin pari hyvää vinkkiä. Jokaisen kappaleen yläpuolella lukee aihe mistä kerrotaan, ja sitten käydään se asia läpi selkeästi.
 Toinen kirja kertoo "miten saada saalin kanssa rakkaus pysymään". Miten kohdella naista kun olette parisuhteessa.Samalainen kuvailu jatkuu kaikissa kirjan osissa.
Kolmas ja viimeinen ennen Rakkauden parannuskeinoja kirja kertoo naisille samoista aiheista ,mutta hieman lyhyemmin.Miten hurmata mies itselleen. Kauneuden hoito , lojaalisuus, rakkauden elvyttämisesta yms. Loppuun kerrotaan vielä lisää lemmiskely asennoista. Esim "pitkien naisten ei tulisi ratsastaa miehellään".
ja käyttää niistä löytyviä esimerkkejä ja vertailukohtia humoristisesti sanomansa havainnollistamiseksi.Loppuosa kirjasta on Rakkauden parannuskeinot.Tämä osa kirjasta antaa päinvastaisia ohjeita edellisä teoksia vielä vähemmän vakavaan tyyliin. Miten päästä eroon ja selvitä rakkauden sairaudesta
Kaikissa osissa teksti on helppo lukuista , joissan kohdissa huomaa vähän vanhemman tyylin ja jatkuvat viittaukset Antiikin Jumaliin, joita hän käyttää vertailuun saadakseen humoristisen sanomansa havainnollistettua. Kirja on vain Ovidiuksen kertomaa teoriaa.
Kirja oli yllättävän koominen niin "vanhanaikaiseksi" , jotkut osat saattoivat käydä tylsäksi toiston takia.

Eemeli ,15 D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti