maanantai 27. maaliskuuta 2017

The Great Gatsby- kultahattu

The Great Gatsby, Kultahattu ilmestyi ensimmäistä kertaa 1959 Otavan julkaisemana. Sen on kirjoittanut F.Scott Fitzgerald ja alkuperäinen versio julkaistiin jo 10.4.1925. Teos on romaani ja sijoittuu 1920-luvun Amerikkaan ja sen hienostopiireihin. Kirjasta on myös tehty elokuva.

         Tarinan alussa puhutaan paljon Gatsbyn naapurista Nickistä, joka haluaisi mennä tarkastelemaan Gatsbyn prameilevia juhlia. Lopulta hänet kutsutaan sinne ja hänelle selviää Gatsbyn olevan hänen vanha ystävä. Myöhemmin selviää, että Gatsby on ihastunut Nickin serkkuun Daisyyn. Gatsbylla ja Daisylla on ollut ennenkin suhde, mutta uudestaan rakastumisen on estänyt Daisyn uusi aviomies.

          Kirjan käännekohtana kirjassa on, kun Gatsby, Nick, Daisy ja Tom lähtevät retkelle suuttuneina. Kauheita asioita tapahtuu, kun Daisy ajaa Tomin salarakkaan Myrtlen yli Gatsbyn autolla, jonka takia Myrtle kuolee. Tom luulee Gatsbyn ajaneen hänen ylitseen, mutta oikeasti Daisy on traagisien tapahtumien takana. Tom kertoo Myrtlen aviomiehelle asiat niin kuin itse on käsittänyt, jolloin Myrtlen mies suuttuu ja päättää etsiä Gatsbyn käsiinsä. Hän on niin raivoissaan, että päättää ampua ensiksi Gatsbyn ja sitten omatunnon vuoksi itsensä.

           Kirjassa on kertoja ja tarina on kerrottu hänen näkökulmastaan. Kertojaksi paljastuu Nick jo heti kirjan alusta. Teemana toimii tunteiden kertominen ennen kuin se on liian myöhäistä. Tästä esimerkkinä Gatsbyn ja Daisyn väliset tunteet.


           Mielestämme kirja oli hieman sekava ja vaikealukuinen, mutta juoni selvisi pienen pohdinnan jälkeen. Elokuvan katsominen saattaisi selkeyttää vielä enemmän henkilöiden rooleja sekä voisi tuoda lisää pohdintaa ja syvällisyyttä juonen ymmärtämiseen. Kirja oli sopivan pituinen, ei liian pitkästyttävä ja mielenkiinto pysyi loppuun asti yllä, sillä kaikki tapahtumat tapahtuivat lopussa.




Jenni K, Senni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti