keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Tyttö ja pommi - Jari Järvelä. Reima Ruponen




Kirjoittanut: Jari Järvelä 2014


Kyseinen kirja on hieno ja mielenkiintoinen teos. Sen parissa jää helpostikkin vietäämään hiemman pitemmänkin aikaa. Kirja tuntuu suhteellisen uskottavalta, sillä se sijoittuu suomalaiseen satamakaupunkiin, kuten Helsinkiin jossa itse asun, ja ympäristö on sen takia tutun tuntuinen. Kirjassa on kuitenkin joitain kohtia jotka tuntuvat epäuskottavilta.

Kirjan mieleenpainuvin kohta on todennäköisesti kohtaus jossa tapahtuvaan käänteeseen perustuu koko kirjan juoni, kun kirjan päähenkilön poikaystävä kuolee yövartijan toimesta, tämä käynnistää väkivaltaisen katkeruuden ja kostonjanon.

Kirjassa pidän sen toiminnantäyteisyydestä, kerronnan mielenkiintoisuudesta ja mielenkiintoisista dialogeista. Kirjassa en pidä siitä, että jotkin asiat on selitetty vähän turhankin pitkästi. Tai siitä, että jotkut henkilöiden käymistä keskusteluista ovat hieman sekavia, ja ne saattaa ehkä joutua lukemaan pariinkin kertaan ennen kuin tajuaa mitä siinä ajettiin takaa.

Kirjan lukeminen selvensi ihmisissä olevaa piirrettä, kostonhalu. Rakkaan menettäminen on kova paikka, ja tässä tapauksessa siitä alkoi seurata väkivaltaisia asioita. Kaikki alkoi kuitenkin pienestä ilkivallasta, graffitimaalauksesta. Kirjan opetus on jokseenkin kliseinen, mutta totta: rikos ei kannata.

Kirjan nimestä ei suoraan pysty sanomaan mistä kirja kertoo, eikä itseasiassa helposti lainkaan. Luettuani ensin vain kirjan otsikon, ajattelin kirjan kertovan konkreettisesti sodasta, mutta alettuani lukemaan, se mistä kirja kertoi ihmetytti kovasti, sillä se olikin jotain aivan muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti