keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Marja Björk - Poika

”Jos tuntee olevansa tyttö, vaikka on biologisesti poika. Se on sama juttu kuin olisi sairaalassa lääkäreiden, sukulaisten ja koneiden mukaan vihannes, vaikka itse tietäisi olevansa elossa.”  Tiivistää Marja Björkin kirjan Poika, keskeisen sanoman. Kirjan päähenkilö Marion eli Makke (lopulta Miro) on ahdistavassa tilanteessa. Maken matka oman identiteetin löytämiseen on alustavasti melkeinpä mahdoton ja sen aikana syntyy monia haastavia ongelmia, joista haastavimmaksi muodostuvat perheen sisäiset ongelmat. Asiat helpottuvat ja itseluottamus kasvaa Maken löytäessä luotettavan kaveriporukan, joiden kanssa tuntee olonsa kotoisaksi. Kaveriporukassa nautittiin alkoholia, poltettiin tupakkaa ja pidettiin hauskaa. Normaalille nuorelle on varmasti tuttua vanhempien tiukka huolenpito. Maken vanhemmista vain äiti on jäljellä, isän menehtyessä Rovaniemellä moottorikelkka onnettomuudessa. Äidin huolenpito ja Maken ymmärrys on hailahtelevaa, mutta sisimmässään äiti haluaa auttaa, vaikka asia on selvästi vaikea sulateltava. Kirja kuvaa erilaisuuden ja itsensä löytämisen lisäksi erityisen hyvin myös Maken ja äidin ”Äiti-tyttö suhteen kehittymistä”.
                           Lukukokemuksena kirja oli yllättävän hyvä ja mieleenpainuva. En valinnut kirjaa vaan se oli minulle ainoa jäljellejäänyt vaihtoehto, jonka takia kirjan odotukset olivat hyvin alhaiset. Silti odotin päästä lukemaan kirjaa, sillä otsikko oli ytimekäs ja se vaikutti hyvin mielenkiintoiselta ja halusin tietää mitä se kätkee taakseen. Kirjassa oli paljon ristiriitoja ja niiden ratkaisuja, jotka pitivät kirjan mielenkiinnon yllä koko ajan. Maken ajatusten kuvailu oli mielestäni kirjan ykkösjuttu, jolloin pääsi itsekin pohtimaan asioita, ja miettimään, miten vaikeat asiat itse toteuttaisi.
 Kirjan luettuani ajatus siitä, että erilaisuus on rikkautta, vahvistuu. Kirjassa oppii ymmärtämään kuinka kiusallista ja monimutkaista on olla ainutlaatuinen. Samaistuminen Maken rooliin on minun ja varmasti todella monen muun mielestä vaikeaa. Kirjan luetuttaminen nuorille olisi mielestäni toimiva keino luoda ymmärrystä ihmisten monimuotoisuudelle.
Kirja on mielestäni uskottava. Uskottavuutta lisää se, että kirjassa käsitellään normaalia nykypäivän ongelmaa, joka varmasti yleistyy jatkuvasti. Esillä eivät olleet mm. yliluonnolliset tapahtumat ja sen sellaiset. Kirjan tapahtumat sijoittuvat omaan kotimaahamme Suomeen. Mielenkiintoa lisää se, että paikkakunnan tarkentuessa sain selville, että Makke asuu pääkaupunkiseudulla, jolloin kirjassa mainitut paikatkin olivat minulle tuttuja. 
                                                                                                                        
Jasper Lätti 16A
Marja Björk, Poika

Like kustannus (2013) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti