keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Carl-Johan Vallgren: Varjopoika



Kirjailijan Carl-Johan Vallgren kirja varjopoika on Vallgrenin ensimmäinen rikosromaani joka, ilmestyi vuonna 2015. Kirjaa pidetään Vallgrenin yhtenä mestariteoksista. Kirja alkaa, kun lapsi katoaa mystisesti metrotunnelissa. Aikaa kuluu neljäkymmentä vuotta, kunnes pojan velikin katoaa jättämättä jälkeäkään. Tapausta alkaa selvittää mies nimeltä Danny Katz joka toimii tulkkina. Tapauksen Selvittäminen ei ehdi edetä pitkälle, kun Katz saa tietää, että hänet on täydellisesti lavastettu murhasta. Pian Danny Katz saakin huomata olevansa itse takaa-ajon kohteena.
     Kirjassa päähenkilönä oleva Danny Katz on noin neljäkymmentä vuotias isän puoleltaan oleva juutalainen mies. Katzin vanhemmat kuolivat, kun Katz oli murrosikäinen. Kaiken tämän jälkeen hänet värvättiin armeijaan salaiseen erikoisryhmään. Useampien vuosien jälkeen hän ajautui asumaan kadulle ja jäi koukkuun huumeisiin. Tärkeimpiä sivuhenkilöitä kirjassa on Katzin vanhat ystävät ajoilta, kun Katz oli vielä nuori, Suomalainen mies nimeltä Jorma joka on entinen taparikollinen sekä Katzin entinen tyttöystävä Eva.
     Kirjassa on monia juonnekäänteitä ja tästä esimerkkinä on kirjan alkupuolella tapahtuva murha, johon Katz lavastetaan syylliseksi.
     Kirjan miljöönä on Tukholma ja tarkemmin ollen keskitytään Tukholman pieniin kerrostaloihin ja kaupungin laitamilla sijaitsevaan huvilaan. Miljöötä kuvataan aina tarkasti mutta keskittymällä oikeisiin asioihin, jotta lukija saataisiin oikeanlaiseen tunnelmaan. Tapahtuma-aikana kirjassa on vuosi 2012 jolloin Joel Klingberg katoaa ja kirjan taphtumat alkavat.
     Kertojana on kaikkitietävä hän-kertoja ja tapahtumia kerrotaan yleensä Katzin näkökulmasta mutta usein myös Jorma, Eva ja muiden sivuhenkilöiden näkökulmista. Tämän avulla sain tietää henkilöistä ja heidän ajattelu tavoistaan enemmän.
     Jännitettä kirjaan on onnistettu luomaan sijoittamalla oikeanlaisia vinkkejä lukijalle jo etukäteen. Kirjan tekstityylikin auttaa paljon sillä se on tehty olemaan erittäin tarkasti kuvailtua tekstiä oikeisiin asioihin.

Carl-Johan Vallgren: Varjopoika
2015, Otava
Suomentanut Maija Kauhanen
348 sivua  
Topias Lönnqvist 16B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti