keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Ian Fleming: 007 Timantit ovat ikuisia



Timantit ovat ikuisia on kirjailija Ian Flemingin kirjoittama kirja, joka on neljäs alkuperäisistä 007 kirjasarjan kirjoista. Alkuperäinen kirja ilmestyi vuonna 1956 ja teoksen on suomentanut Arto Tuovinen.

Kiinnostuin kirjasta lähinnä siksi, että olen katsonut elokuvaversion, joka oli mielestäni ihan hyvä. Kirjassa oli elokuvaan nähden paljon samaa, muun muassa koko juoni ja tapahtumien järjestys kulkivat käsi kädessä. Jäin kaipaamaan kuitenkin hieman enemmän toimintaa sekä vauhtia ja napakkuutta, sillä joskus asioihin jäätiin junnaamaan mielestäni liian pitkäksi aikaa. Kirjassa kuvailtiin myös asioita todella ahkerasti ja pinnisteltiin sen eteen, että lukija saisi tarkan kuvan tilanteista ja henkilöistä. Siinä esiintyi myös monia minulle tuntemattomia, ehkä hieman vanhahkoja sanoja. Juonikaan ei ollut täysin selkeä ja jäi hieman epäselväksi. Nämä tekijät laskivat mielenkiintoani ajoittain kirjaa lukiessani.

Bondin oli tarkoitus soluttautua laittomaan timanttien salakauppaa hallitsevaan järjestöön ja tietenkin nujertaa se. Bondin vähäisinä apureina toimivat tässä teoksessa nainen nimeltä Tiffany Case sekä Bondin vanha tuttu Felix Leiter ja hänen eräs ystävä. Näiden henkilöiden tapahtumat keskittyivät lähinnä New Yorkiin ja Las Vegasiin sekä jonkun verran Lontooseen. Bondin matka alkoi tuttuun tapaan Lontoosta ja taittui New Yorkin kautta Las Vegasiin. Tapahtumapaikkoja, jotka eivät olleet millään tavalla lopulta merkityksellisiä oli paljon. Juoni oli suurin piirtein se, että Bondin oli tarkoitus soluttautua timanttien salakauppaa hallitsevaan järjestöön ja nujertaa se.

Luettuani kirjan huomioni kiinnittyi myös siihen, että Bond oli kirjassa hieman erilainen hahmo kuin elokuvissa. Kirjan James Bond vältti viimeiseen hankaluuksia ja vaikutti muutenkin hieman vetäytyvältä.

Luulen että kirjailijaa nimeltä Ian Fleming ei tunnettaisi niin hyvin ilman kirjojen pohjalta tehtyä elokuvasarjaa.

Ian Fleming: 007 Timantit ovat ikuisia
Suomentaja: Arto Tuovinen
Gummerus 2012
Onni 16A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti