keskiviikko 2. marraskuuta 2016


Luin Petri Tammisen kirjan Enon opetukset, joka julkaistiin vuonna 2006.

Romaanissa suomalaisen perusmiehen jähmettynyt kuva saa uusia piirteitä ja ulottuvuuksia.
Tarinassa kerrotaan kuinka ihan tavallinen suomalainen mies voi olla oman elämänsä sankari.
Ainakin heidän mielestä joilla on sankarillisuus itseltä hukassa.

Kirjan päähenkilö on Jussi. Jussi on useaan otteeseen masennuksen kolhima perheen isä, joka on yrittänyt jo ikuisuuden saada kasaan väitöskirjaa yliopistolla. Tarinan ohella seurataan Jussin kymmenen vuotta vanhemman enon edistymistä, jonka kanssa Jussi hengailee. Jussi myös selvästi ihailee häntä. Jussi ei tunne missään muualla itseään kotoisaksi kuin varsinaissuomalaisella maaseudulla sukunsa kotipaikalla.

Kirja alkaa hautajaisista ja päättyy myös hautajaisiin. Henkilöitä ei ole montaa. Eniten kirjassa esiintyvät: Jussi, hänen enonsa ja enon kaveri Myrsky. Pääteemoja ovat miestä koskevan muutoksen lisäksi samaistuminen kaiken sen muutoksen alla mitä heidän elämissään tapahtuu. Ennen muuta kirjassa esiintyy isän ja pojan välinen rakkaus, joka saa miehet pakostakin etsimään isäänsä, olivatpa he millaisia tahansa.

Kirjassa ei paljoa puhuta naisista heistä kerrotaan vain parilla sanalla. Naisia kohdataan vain kun kolmikko on mökillä. Siellä he viettävät iltaa keskenään myrskyn naisystävän ja hänen kaverinsa kanssa. Myrsky ei selvätikkään mökin tapahtumien perusteella ajattele päällä vaan alapäällään kun hän vie naisystävänsä kaverin näin sanotusti pitämään hauskaa makuuhuoneen puolelle. Tämän seurauksena Myrskyn naisystävä yrittää tehdä itsemurhaa jolloin Jussi rientää auttamaan häntä.

Romaanin lopussa Jussi saattaa jo olla itsensä kanssa sopu suhteessa tai ainakin vähän siihen suuntaan. Jussi on matkalla jonnekkin poikansa kanssa he istuvat autossa. Jussi toimii enonsa opetusten mukaisesti keskustellessaan poikansa kanssa. Enon opetuksiin kuuluu vanha opetus ”teot puhuvat enemmän kuin sanat”.

En ole varma pidinkö kirjasta sillä välillä lukeminen meni hiukan tylsäksi ja kaikki asiat eivät olleet niin helposti ymmärrettäviä. Luku kokemuksena tämä oli kuintenkin mielenkiintoinen kaikesta huolimatta.

Ville-Veikko Ronkainen 16B
Enon opetukset
Petri Tamminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti