torstai 8. syyskuuta 2016

Kaikki viimeiset sanat (Looking for Alaska)


"Ensimmäinen ystävä, maailman kaunein tyttö, viimeiset sanat" ovat John Greenin kirjoittaman kirjan Kaikki viimeiset sanat (Wsoy 2014) keskeisimpiä asioita, jotka kuuluvat nuoren Miles Halterin uuteen elämään sisäoppilaitoksessa. Milesin elämä saa täyskäännöksen hänen aloitettuaan opiskelunsa Culver Creekin sisäoppilaitoksessa Alabamassa. Ennen saapumista Alabamaan Miles oli yksinäinen ja hiljainen, vanhempiensa suojassa asuva poika. Uusi ympäristö ja uudet ystävät muuttivat Milesia ihmisenä ja auttoivat häntä itsenäistymään ja tulemaan ulos kuorestaan. Milesin kämppäkaveri Chip "Eversti" johdattaa Milesin kiellettyjen jäynien tekoon, alkoholiin ja erilaisiin jännittäviin seikkailuihin ja kokemuksiin. Miles tutustuu Chipin kaveriporukkaan, johon kuuluu hänen lisäksi Takumi, Lara ja häikäisevän viehättävä ja salaperäinen, mutta Milesin harmiksi varattu tyttö Alaska.
              Kirja lukukokemuksena oli erittäin kiinnostava ja tunteita herättävä. Odotin kirjalta paljon, sillä toinen John Greenin kirjoittama kirja, Tähtiin kirjoitettu virhe (The fault in our stars), oli erittäin suosittu ja koskettava. Alussa kirja enemmänkin kertoi nuorten ihmissuhteista, ystävyydestä, rakkaudesta ja hauskanpidosta. Kirja ei vaikuttanut ollenkaan surulliselta tai syvälliseltä alussa, mutta sitten se sai täyskäänteen Milesin hyvän ystävän, sekä ihastuksen, Alaskan kuollessa yllättäen autokolarissa. Kirjan tunnelma kääntyi kokonaan viattomasta hauskanpidosta kuolema tapauksen selvittämiseen. Odottamaton käännös ei silti latistanut kirjan tunnelmaa, vaan alkoi kiinnostaa heti enemmän. Oliko Alaskan kuolema onnettomuus vai itsemurha? Kenelle hän oli soittanut sinä yönä ja minkä takia hän oli niin tolaltaan? Miksi varattu Alaska oli suudellut Milesia viimeisenä iltanaan? Näitä kysymyksia Miles ja Chip alkavat selvittämään toivuttuaan Alaskan kuolemasta. Pidin kirjasta, sillä toisinkuin The fault in our starsissa, kirjassa ei ollut pääosin pelkkää surua, vaan monia muitakin tunteita, kuten iloa, syyllisyyttä, rakkautta ja jännitystä. 
              Kirjan suomennettu nimi Kaikki viimeiset sanat, viittaa Miles Halterin pakkomielteeseen kuuluisiin viimeisiin sanoihin. Sanoipa Milesille kenet tahansa kuuluisan edesmenneen henkilön, Miles tietää hänen viimeiset sanansa. Viimeisten sanojen pakkomielle oli aluksi kiinnostava lisä Milesin hahmoon, mutta loppua kohti aloin ymmärtää enemmän viimeisten sanojen tarkoitusta kirjassa: Miles ei ikinä saanut tietää Alaskan viimeisiä sanoja. "Jatkuu myöhemmin, ok?" oli Alaskan viimeiset sanat Milesille suudelman jälkeen sinä yönä, kun Alaska sai surmansa.
             Alaskan hahmo ja persoonallisuus kirjassa olivat kiinnostavia. Alaska oli niin omaperäinen ja mystinen, niinkuin oli myös hänen kuolemansa. Alaskan kuolinyönä aiemmin he olivat juoneet alkoholia ja nukahtaneet. Kesken yötä Alaska herätti Milesin ja Chipin itkien hysteerisesti ja pyysi poikia hämäyttämään yövalvojaa Kotkaa. Sillä aikaa, kun pojat hämäytti Kotkaa sähikäisillä, Alaska lähti ajamaan autolla kännissä. Aamulla kaikki saivat kuulla suru-uutisen: Alaska oli törmännyt pakettiautoon. Mutta oliko Alaska ajanut tahallisesti keskelle tietä jätettyä pakettiautoa päin? Pojat saivat selville eri seikkoja Alaskan kuolinyöhön liittyen, mutta silti kirjan lopussa en saanut selvää vastausta oliko Alaskan kuolema itsemurha vai onnettomuus. Loppu jäi hieman häiritsemään. Odotin, että lopussa he saisivat selville Alaskan viimeiset sanat, mutta eivät saaneet. Kirja oli silti alusta loppuun kiinnostavaa lukemista. Lukisin jatkossakin John Greenin kirjoittamia kirjoja. Tarkemmin miettien ehkä oli vain parempi, ettei kirjassa kerrota Alaskan kohtalosta paremmin.

Mona Valtonen 16B
Kaikki viimeiset sanat
John Green
Wsoy 2005
Suomentanut Helene Butzow 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti