maanantai 22. toukokuuta 2017

Jane Austen - Järki ja tunteet


Kuvahaun tulos haulle järki ja tunteet

Marianne Dashwood

Järki ja tunteet -kirjan päähenkilön Marianne Dashwoodin isän kuoltua perhe joutuu rahallisesti vaikeuksiin pienen perinnön vuoksi. Perheen poika perii talon, jolloin äiti ja tyttäret jäävät ilman taloa ja rahaa. Marianne tapaa John Willoughbyyn ja rakastuu. Willoughby kuitenkin särkee Mariannen sydämen. Marianneen syvästi rakastunut Eversti Brandon vie Mariannen viimeinkin vihille.

Marianne on ulkonäöltään hyvin kaunis. Kirjassa on useita kohtia, missä joku kuvailee, miten kaunis hän on. Luonteeltansa Marianne taas on älykäs ja ymmärtäväinen, mutta todella kiihkeä kaikessa. Jos hän on iloinen tai surullinen, ilmaisee hän romantiikan ajalle tyypillisesti tunteensa kiihkeästi. Ollessaan intohimoinen jostain asiasta hän haluaa, että muutkin ovat kiinnostuneet siitä samalla intohimolla, esimerkiksi kun joku lukee kirjaa ääneen, pitää sitä lukea tunteella.

Mariannen suhde vanhempaan siskoonsa on hyvä ja läheinen. Vaikka hän onkin nuorempi, hän on suojelevainen Elinoria kohtaan. Marianne ja Elinor ovat vähän kuin toistensa vastakohdat: Marianne on tunteitansa näyttävä, kun taas Elinor peittelee omat tunteensa, silti sisarukset tulevat toimeen hyvin.

Marianne rakastuu Willoughbyyn ensisilmäyksellä, kun tämä pelastaa hänet myrskystä. Willoughbylla on alusta asti samat kiinnostuksen kohteet kuin Mariannella. Hän vaikuttaa unelmamieheltä, kunnes hän katoaa ja menee naimisiin toisen naisen kanssa, kertomatta Mariannelle. Marianne masentuu niin, että sairastuu ja lähes kuolee.

Mariannea ei aluksi ollut kiinnostunut Everesti Brandonista, sillä hän oli rakastunut Willougbuyyn. Eversti on paljon vanhempi, eikä lainkaan kiinnostunut samoista asioista kuin Marianne. Kirjan lopussa Marianne alkaa lämmetä Everstille, kun tämä pelastaa hänen henkensä ja esittää kiinnostusta Mariannen intohimoihin, kuten runouteen ja kirjallisuuteen.

Emilia U., Sara, Eveliina, Pinja L

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti