maanantai 22. toukokuuta 2017

Ammutaanhan hevosiakin - Kerronta, rakenne ja tyyli

Ammutaanhan hevosiakin - Kerronta, rakenne ja tyyli


Teoksen rakenne:

Teoksen rakenne on pääasiallisesti lineaarinen, mutta tekstissä on myös takaumia. Kirja alkaa sen tarinan loppuvaiheesta, mutta jo hetken luettua tarina sijoittuu nykyhetkeen ja etenee normaalisti.  Teoksessa on vähän väliä uutisotsikoita, jotka kertovat tarinan kulusta ja pitävät lukijan ajan tasalla. Uutiset siis liittyvät teoksen tarinaan ja tuovat siihen liittyviä tapahtumia sekä seikkoja esiin mielenkiintoisella tavalla. Kirjaa eteenpäin lukiessa selviää yhä enemmän ja enemmän tietoa tarinan loppuratkaisusta, kun alussa avatusta lopputapahtumasta oikeudessa kerrotaan jokaisen kappaleen päätteeksi. Näiden päätteiden fontit kasvavat kappale kappaleeltaan suuremmiksi, mikä tekee niiden sisällön vakavimmaksi ja keskeisemmäksi loppuratkaisun kannalta. Lisäksi teoksessa on kursivoitua tekstiä, jossa kerrotaan päähenkilön muistoja, jotka eivät kuitenkaan sisällä olennaista tietoa tarinan kannalta, vaan tuovat lähinnä taustatietoa ja motiiveita.

Onkoon mitään laillista estettä tuomion julistamiseksi?
Koska mitään laillista estettä tuomion julistamiseksi ei ole….
Tämän oikeuden päätös on
että ensimmäisen asteen murhasta
Johon valamiehistö on katsonut teidät syyliseksi
lain ankarimman kirjaimen mukaan
teidät Robert Styverten siirretään
Los Angelesin kaupungin sheriffin toimesta valtion vankilan valvontaan
ja että kyseisen vankilan toimesta teidät teloitetaan
yhdeksäntenätoista syyskuuta herran vuonna 1935
Kalifornian valtion lakien määräysten mukaisesti ja
olkoon jumala sielullesi armollinen


”Sävy muuttuu koko ajan vakavamaksi ja fontti suurenee”


Teoksen kerronta ja tyyli:
Teos kerrotaan pääosin minäkertojan muodossa, mutta teos sisältää paljon myös dialogia. Kertoja on siis itse osassa tarinaa ja häntä voidaan pitää luotettavana. Teoksen uutisoitsijoiden jälkeen uutisen selostus ja piirteet kertoo kaikkitietävä kertoja.
Teoksen tyyli on hyvin yksityiskohtaista ja kyynistä kuvailua. Siinä on rajuja tarkasti kuvailuja kohtauksia, kuten murhia. Kieli on kuitenkin helppolukuista, jouhevaa ja kansantajuista.  


Lauri, Henri, Saku, Aleksi, Juho, Akseli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti